Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról

A világkonyha egyik jellegzetessége: ugyanazt- másképp.50 ország egyszerü de finom receptjei


JUGOSZLÁVIA


BÁNÁTI RAKOTT HÚS


Hozzávalók:  40 dkg marha-  vagy sertéshús,

                     10 dkg füstölt szalonna,

                     10 dkg vöröshagyma

                     15 dkg vegyes zöldség

                     5 dkg zeller

                     25 dkg zöldpaprika

                     15 dkg friss paradicsom

                     25 dkg burgonya

                     10 dkg zsír

                     só

Egy lábas vagy tepsi alját vékony szalonnaszeletekkel kirakjuk, erre

ráhelyezzük a karikára vágott nyers burgonyát. A vöröshagymával 

zsírban kissé lepirított darálthúst és szintén a lepirított, karikára vágott

vegyes zöldséget a burgonyára tesszük. Továbbá a karikára vágott

zöldpaprikát és paradicsomot is ráhelyezzük. Kevés csontlevet vagy

vizet öntve alá sütőben fedő alatt készre sütjük.


OLASZORSZÁG


HÚSOS TÁSKA:


Hozzávalók: 40 dkg liszt

                    4 db tojás

                    só

                    15 dkg főtt marhahús

                    10 dkg sertésvelő

                    20 dkg paraj

                    10 dkg vaj

                    5 dkg zsír

                    2 fej vöröshagyma

                    törött bors

                    10 dkg reszelt sajt

                    pecsenyelé

A főtt húst ledaráljuk, a velőt megfőzzük, apróra összevágjuk. A főzött

parajt áttörjük. Kevés vajban a finomra vágott hagymát félig

megpirítjuk,

hozzátesszük a velőt, a parajt, hozzáütjük az egész tojásokat és

mérsékelt tűzön összepirítjuk, lehűtjük. Közben gyúrt tésztát készítünk,

vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a töltelékkel

megtöltjük, félhold alakúra széleit összenyomjuk. A táskákat bő vízben

kifőzzük ( nem túl  puhára ) . Olvasztott vajban megforgatjuk, tűzálló

tálba tesszük, megszorjuk reszelt sajttal, szalamanderben kissé

megpirítjuk. Külön pecsenyelevet adunk hozzá.

Készíthetjük a tölteléket sült húsokból is ( sertés, borjú ).


LIBANON


ANANÁSZSALÁTA:


Hozzávalók:    4 ananászkarika ( konzerv vagy friss )

                      5 dkg krémsajt

                      5 dkg porcukor

Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra és a közepét

töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól kihütve előételként

tálaljuk.


HOLLANDIA


HÚSOS, TOJÁSOS GALUSKA:


Hozzávalók: 40 dkg liszt

                   4 db tojás

                   25 dkg sertéshús

                   15 dkg zsír

                   2 fej vöröshagyma

                   2 dl tejföl

                   törött bors

                   só

A húst vékony csíkokra vágjuk a vöröshagymával és 4 dkg zsírral

tokányszerűen, fűszerezve elkészítjük. A lisztbő ésl 2 db tojásból

galuskát készítünk, kifőzzük. A megmaradt tojást felütjük, hozzá-

adva a tejfölt, felhevített zsírban elkeverjük, hozzáadjuk a galuskát

és a megpuhult húst, ismét elkeverjük. Különféle salátát adunk hozzá.


SZOVJETUNIÓ


JEREVÁN- SALÁTA:


Hozzávalók:  20 dkg csirkehús

                    5 dkg ananász

                    fél alma

                    1,5 pohár joghurt

                     fejes saláta

                     5 dkg sajt

                     só, bors, szegfűbors

                     3 evőkanál porcukor

                     fehérbor 

A csirkehúst, az ananászt és az almát kockára vágjuk. A joghurttal,

egy kicsi, összevágott fejes salátával , reszelt sajttal összekeverjük.

Sóval, borssal, szegfűborssal, porcukorral és fehérborral ízesítjük.

hidegen tálaljuk.


FÜLÖP-szigetek


SAVANYÍTOTT SÜLT HAL:


Hozzávalók:  4 szelet makréla vagy egyéb tengeri hal

                     só, bors

                     6 evőkanálnyi olaj

                     1 fej hagyma ( vékonyan felszeletelve )

                     1 kávéskanál őrőlt gyömbér

                     1 dl gyenge ecet  ( legjobb a borecet )

                     1 dl víz

                     3 evőkanál cukor

                     15 dkg gomba ( megmosva , felszeletelve )

                     1 db zöldpaprika ( felszeletelve )

Sózzuk, borsozzuk be a halat és süssük meg a forró olajban. Emeljük ki

a halszeleteket. A maradék olajban pároljuk meg a hagymát és a

fokhagymát. ( Ne égessük, csak addig süssük, amig megsárgul - kb.

5 percig, takaréklángon. ) Ezután öntsük rá az előzőleg összekevert

vizet , ecetet, gyömbért, cukrot, gombát, zöldpaprikát.

Fedjük be az edényt, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 5 percig.

Végül tegyük bele a halszeleteket, főzzük tovább 5 percig. Hűtsük ki és

állítsuk hűtőszekrénybe 24 órára, mielőtt tálaljuk.

Hideg előételként szolgáljuk.



JAPÁN


PÁCOLT GOMBASALÁTA:


Hozzávalók:  20 apró gombafej

                     1 evőkanál szójaszósz

                     2 evőkanál ecet

                     2 evőkanál sherry

                     1 evőkanál cukor, só

                     1 fej hagyma apróra vágva

Mossuk és hámozzuk meg a gombafejeket. A hozzávalókat ( a

gomba kivételével ) keverjük össze, forraljuk fel és öntsük a gombára.

Pácoljuk 24 óra hosszat. Fogvájóra szúrva, előételnek tálaljuk a

gombafejeket


BOLIVIA


SAJTOS FALATOCSKÁK:


Hozzávalók:   1 dkg élesztő

                     1 dl meleg víz

                     3 dkg vaj

                     1 csipet só

                     1 kávéskanál porcukor

                     20 dkg liszt

                     TÖLTELÉKHEZ:  50 dkg túró vagy krémsajt

                                              1 csipet só

                                              4 evőkanál liszt

                                              2 kávéskanál pirospaprika

                                              1 egész tojás, villával felverve

Olvasszuk fel az élesztőt a vízben, adjuk hozzá a vajat, sót , cukrot

majd jól keverjük ki a liszttel. ( Addig kell dagasztani kézzel, kanállal

vagy más szerszámmal, míg a táltól simán elválik. ) Nyújtsuk ki a

tésztát vékonyra és formáljunk belőle 8 cm-es köröket.

A tölteléket nagyon jól kikeverjük ( ízesítésképpen tehetünk még bele

apróra vágott metélőhagymát vagy készíthetjük túró helyett másféle

erős sajttal ), és egyenlően elosztjuk a körökre. A tésztát félbehajtjuk,

kezünkkel jól megnyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon, tetejét

megkenjük tojással és kizsírozott, lapos tepsire rakjuk. Letakarva

szobahőmérsékletn 1-2 órát hagyjuk állni, hogy megkeljen, majd újból

megkenjük a tetejét a maradék tojással és forró sütőben barnára 

sütjük.


FRANCIAORSZÁG


SONKÁS KARFIOL TEJFÖLÖSEN:


Hozzávalók:  1.5 kg karfiol

                     20 dkg sonka

                     2dl tejföl

                     15 dkg vaj

                     só törött bors

A karfiolt sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, kivajazott, tűzálló tálba

tesszük. Tetejére apóra vágott sonkát teszünk, amalyet vajjal kissé

átpirítunk, törött borssal ízesítjük. Tejföllel meglocsoljuk és sütőben

hirtelen átsütjük.


CSEHSZLOVÁKIA


CSALLÓKÖZI VESEVELŐ:


Hozzávalók:  25 dkg vese

                     15 dkg velő

                     10 dkg zsír

                     10 dkg füstölt szalonna

                     15 dkg virsli

                     2 db tojás

                     1 fej vöröshagyma

                     törött bors

                     majoránna

                     pirospaprika

Kis kockára vágott füstölt szalonnával, zsírral, vöröshagymával,

fűszerekkel vesevelőt készítünk. Hozzáadjuk a hámozott,

karikára vágott virslit, felütött tojást keverünk hozzá és

rántottaszerüen megsütve tálaljuk.


INDONÉZIA


SÜLT PADLIZSÁN:


Hozzávalók:  2 db padlizsán

                     só , bors

                     6 evőkanál olaj vagy vaj

                     apróra vágott pezrezselyem

Először begyújtjuk a sütőt és forróra állítjuk. A padlizsánokat meg-

hámozzuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, tepsibe rakjuk, megsózzuk

borsozzuk, majd olajjal vagy olvasztott vajjal megkenjük és 30 percig

sütjük. Tálaláskor petrezselymet szórunk rá.


                 Jó étvágyat !

























Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 3
Havi: 81
Össz.: 15 967

Látogatottság növelés
Oldal: ELŐÉTELEK
Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról - © 2008 - 2024 - megeszlek.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »