JUGOSZLÁVIA
BÁNÁTI RAKOTT HÚS
Hozzávalók: 40 dkg marha- vagy sertéshús,
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg vöröshagyma
15 dkg vegyes zöldség
5 dkg zeller
25 dkg zöldpaprika
15 dkg friss paradicsom
25 dkg burgonya
10 dkg zsír
só
Egy lábas vagy tepsi alját vékony szalonnaszeletekkel kirakjuk, erre
ráhelyezzük a karikára vágott nyers burgonyát. A vöröshagymával
zsírban kissé lepirított darálthúst és szintén a lepirított, karikára vágott
vegyes zöldséget a burgonyára tesszük. Továbbá a karikára vágott
zöldpaprikát és paradicsomot is ráhelyezzük. Kevés csontlevet vagy
vizet öntve alá sütőben fedő alatt készre sütjük.
OLASZORSZÁG
HÚSOS TÁSKA:
Hozzávalók: 40 dkg liszt
4 db tojás
só
15 dkg főtt marhahús
10 dkg sertésvelő
20 dkg paraj
10 dkg vaj
5 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
törött bors
10 dkg reszelt sajt
pecsenyelé
A főtt húst ledaráljuk, a velőt megfőzzük, apróra összevágjuk. A főzött
parajt áttörjük. Kevés vajban a finomra vágott hagymát félig
megpirítjuk,
hozzátesszük a velőt, a parajt, hozzáütjük az egész tojásokat és
mérsékelt tűzön összepirítjuk, lehűtjük. Közben gyúrt tésztát készítünk,
vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a töltelékkel
megtöltjük, félhold alakúra széleit összenyomjuk. A táskákat bő vízben
kifőzzük ( nem túl puhára ) . Olvasztott vajban megforgatjuk, tűzálló
tálba tesszük, megszorjuk reszelt sajttal, szalamanderben kissé
megpirítjuk. Külön pecsenyelevet adunk hozzá.
Készíthetjük a tölteléket sült húsokból is ( sertés, borjú ).
LIBANON
ANANÁSZSALÁTA:
Hozzávalók: 4 ananászkarika ( konzerv vagy friss )
5 dkg krémsajt
5 dkg porcukor
Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra és a közepét
töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól kihütve előételként
tálaljuk.
HOLLANDIA
HÚSOS, TOJÁSOS GALUSKA:
Hozzávalók: 40 dkg liszt
4 db tojás
25 dkg sertéshús
15 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
törött bors
só
A húst vékony csíkokra vágjuk a vöröshagymával és 4 dkg zsírral
tokányszerűen, fűszerezve elkészítjük. A lisztbő ésl 2 db tojásból
galuskát készítünk, kifőzzük. A megmaradt tojást felütjük, hozzá-
adva a tejfölt, felhevített zsírban elkeverjük, hozzáadjuk a galuskát
és a megpuhult húst, ismét elkeverjük. Különféle salátát adunk hozzá.
SZOVJETUNIÓ
JEREVÁN- SALÁTA:
Hozzávalók: 20 dkg csirkehús
5 dkg ananász
fél alma
1,5 pohár joghurt
fejes saláta
5 dkg sajt
só, bors, szegfűbors
3 evőkanál porcukor
fehérbor
A csirkehúst, az ananászt és az almát kockára vágjuk. A joghurttal,
egy kicsi, összevágott fejes salátával , reszelt sajttal összekeverjük.
Sóval, borssal, szegfűborssal, porcukorral és fehérborral ízesítjük.
hidegen tálaljuk.
FÜLÖP-szigetek
SAVANYÍTOTT SÜLT HAL:
Hozzávalók: 4 szelet makréla vagy egyéb tengeri hal
só, bors
6 evőkanálnyi olaj
1 fej hagyma ( vékonyan felszeletelve )
1 kávéskanál őrőlt gyömbér
1 dl gyenge ecet ( legjobb a borecet )
1 dl víz
3 evőkanál cukor
15 dkg gomba ( megmosva , felszeletelve )
1 db zöldpaprika ( felszeletelve )
Sózzuk, borsozzuk be a halat és süssük meg a forró olajban. Emeljük ki
a halszeleteket. A maradék olajban pároljuk meg a hagymát és a
fokhagymát. ( Ne égessük, csak addig süssük, amig megsárgul - kb.
5 percig, takaréklángon. ) Ezután öntsük rá az előzőleg összekevert
vizet , ecetet, gyömbért, cukrot, gombát, zöldpaprikát.
Fedjük be az edényt, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 5 percig.
Végül tegyük bele a halszeleteket, főzzük tovább 5 percig. Hűtsük ki és
állítsuk hűtőszekrénybe 24 órára, mielőtt tálaljuk.
Hideg előételként szolgáljuk.
JAPÁN
PÁCOLT GOMBASALÁTA:
Hozzávalók: 20 apró gombafej
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál ecet
2 evőkanál sherry
1 evőkanál cukor, só
1 fej hagyma apróra vágva
Mossuk és hámozzuk meg a gombafejeket. A hozzávalókat ( a
gomba kivételével ) keverjük össze, forraljuk fel és öntsük a gombára.
Pácoljuk 24 óra hosszat. Fogvájóra szúrva, előételnek tálaljuk a
gombafejeket
BOLIVIA
SAJTOS FALATOCSKÁK:
Hozzávalók: 1 dkg élesztő
1 dl meleg víz
3 dkg vaj
1 csipet só
1 kávéskanál porcukor
20 dkg liszt
TÖLTELÉKHEZ: 50 dkg túró vagy krémsajt
1 csipet só
4 evőkanál liszt
2 kávéskanál pirospaprika
1 egész tojás, villával felverve
Olvasszuk fel az élesztőt a vízben, adjuk hozzá a vajat, sót , cukrot
majd jól keverjük ki a liszttel. ( Addig kell dagasztani kézzel, kanállal
vagy más szerszámmal, míg a táltól simán elválik. ) Nyújtsuk ki a
tésztát vékonyra és formáljunk belőle 8 cm-es köröket.
A tölteléket nagyon jól kikeverjük ( ízesítésképpen tehetünk még bele
apróra vágott metélőhagymát vagy készíthetjük túró helyett másféle
erős sajttal ), és egyenlően elosztjuk a körökre. A tésztát félbehajtjuk,
kezünkkel jól megnyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon, tetejét
megkenjük tojással és kizsírozott, lapos tepsire rakjuk. Letakarva
szobahőmérsékletn 1-2 órát hagyjuk állni, hogy megkeljen, majd újból
megkenjük a tetejét a maradék tojással és forró sütőben barnára
sütjük.
FRANCIAORSZÁG
SONKÁS KARFIOL TEJFÖLÖSEN:
Hozzávalók: 1.5 kg karfiol
20 dkg sonka
2dl tejföl
15 dkg vaj
só törött bors
A karfiolt sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, kivajazott, tűzálló tálba
tesszük. Tetejére apóra vágott sonkát teszünk, amalyet vajjal kissé
átpirítunk, törött borssal ízesítjük. Tejföllel meglocsoljuk és sütőben
hirtelen átsütjük.
CSEHSZLOVÁKIA
CSALLÓKÖZI VESEVELŐ:
Hozzávalók: 25 dkg vese
15 dkg velő
10 dkg zsír
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg virsli
2 db tojás
1 fej vöröshagyma
törött bors
majoránna
pirospaprika
Kis kockára vágott füstölt szalonnával, zsírral, vöröshagymával,
fűszerekkel vesevelőt készítünk. Hozzáadjuk a hámozott,
karikára vágott virslit, felütött tojást keverünk hozzá és
rántottaszerüen megsütve tálaljuk.
INDONÉZIA
SÜLT PADLIZSÁN:
Hozzávalók: 2 db padlizsán
só , bors
6 evőkanál olaj vagy vaj
apróra vágott pezrezselyem
Először begyújtjuk a sütőt és forróra állítjuk. A padlizsánokat meg-
hámozzuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, tepsibe rakjuk, megsózzuk
borsozzuk, majd olajjal vagy olvasztott vajjal megkenjük és 30 percig
sütjük. Tálaláskor petrezselymet szórunk rá.
Jó étvágyat !