LIBANON
ALMADESSZERT:
Hozzávalók: 1 kg alma
6 evőkanál vaj
10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér ( el is maradhat )
Az almákat meghámozzuk , négyfelé vágjuk, csutkájukat kivesszük,
s egy nagy lábosban , az olvasztott vajban megpároljuk. Mikor már
minden oldaluk megpirult, tálra rakjuk. A cukrot, fahéjat, gyömbért
összekeverve a tetejükre szorjuk.
EGYESÜLT ÁLLAMOK
" BARNÁCSKA " CSOKOLÁDÉS SZELET:
Hozzávalók: 5 dkg főzőcsokoládé
5 dkg vaj vagy margarin
20 dkg kristálycukor
2 egész tojás
5 dkg liszt
5 dkg apróra vágott dió
1 csomag vaniliás cukor
A csokoládét és a vajat felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük
a cukrot , a tojásokat , a lisztet, diót , vaniliás cukrot .
Jól kivajazott, kilisztezett kisebb ( 22x 22 ) cm- es tepsibe öntjük
és lassú tűznél 20-30 percig sütjük. Akkor jó , ha a teteje megsült,
de a belseje kissé sületlen , krémes marad.
Ha kihűlt , szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk.
TÖRÖKORSZÁG
EZEREGYÉJSZAKA - DESSZERT:
Hozzávalók: 5 dkg vaj
3 tojás
mokkáskanálnyi sütőpor
mokkáskanálnyi őrölt fahéj
1 pohár joghurt
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 vaniliás cukor
mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió
1 evőkanál kakaó
1 kávéskanál citromlé
12 dkg liszt
Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá
az egész tojásokat és verjük további 3 - 4 percig. Keverjük össze a
lisztet , sütőport , fahéjat , szerecsendiót és kakaót.
Verjük fel habverővel a joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet.
Lassan adjuk a vajas, tojásos keverékhez a lisztes és a joghurtos
keveréket úgy, hogy egy kicsit az egyikből , kicsit a másikból öntünk
hozzá , vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük hozzá
a mandulát.
Öntsük jól kivajazott tortaformába és közepes sütőben süssük
40 - 50 percig. Mikor kihűlt , vágjuk ketté és töltsük meg krémmel.
KOREA
GESZTENYÉS DESSZERT:
Hozzávalók: ( 24 darabhoz )
50 dkg gesztenyemassza
1/2 kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál őrölt fahéj
méz ( el is maradhat )
24 db hámozott mandula apróra vágva
A gesztenyemasszához hozzákeverjük a gyömbért és a fahéjat.
A mandulatörmelékeket egy dl - nyi mézzel összekeverjük és
a gesztenyemasszából gombócokat formálunk. Mindegyik közepébe
teszünk egy kanálnyi mézes mandulát (lehet méz nélküli mandulával is).
JAPÁN
JAPÁN TORTA:
Hozzávalók: 5 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
4 evőkanálnyi méz
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál kristálycukor
Melegítsük elő a sütőt ( közepesre , ne túl forróra ), vajjal, margarinnal
vagy olajjal kenjünk meg vékonyan egy 20x20 cm-es, vagy ehhez
hasonló méretű tepsit és gyengén lisztezzük ki.
Habverővel vagy elektromos mixerrel jól verjük fel a tojásokat ,
majd adjuk hozzá a cukrot, a mézet és verjük tovább , míg
megsűrűsödik ( kb 10 perc ).
Öntsük hozzá a sütőporral elkevert lisztet , keverjük még egy keveset
és végül öntsük a tepsibe. Süssük kb. 40 percig , amikor a beleszúrt
kést tisztán tudjuk kihúzni , a belseje is megsült.
Hűtsük ki , vágjuk fel és szorjuk meg a tetejét kristálycukorral.
MEXIKÓ
KARAMELLPUDING:
Hozzávalók: 7 dl forró tej
10 dkg cukor
6 tojás sárgája
5 dkg liszt
1 csipet só
1 csomag vaniliás cukor
A karamellmártáshoz : 10 dkg kristálycukor
1/2 dl feketekávé
A cukrot felolvasztjuk , ráöntjük a forró tejet , levesszük a tűzről és
addig keverjük , míg a cukor elolvad. A tojássárgákat jól kikeverjük,
belekeverjük a lisztet , lassan ráöntjük a forró cukort és a sót.
Kivajazott pudingformába öntjük és a formát vizes lábosba állítjuk
( kb. 3 ujjnyi magasan álljon benne a víz ). Forró sütőben 20 - 25
percig sütjük.
( Ha a kést beleszúrjuk és tisztán jön ki, kész a puding).
A pudingot kiborítjuk , hűtőszekrényben jól kihűtjük.
Karamellmártással tálaljuk.
Karamellmártás: a cukrot megpirítjuk , s mikor már szép barna ,
lassan , állandóan keverve , hozzáöntünk 2 dl forró vizet és
1/2 dl kávét.
Kihűtve öntjük a pudingra.
PANAMA
KÓKUSZOS KRÉM:
Hozzávalók: 1.5 dl tej
10 dkg reszelt kókusz
1 kávéskanál vaj
20 dkg cukor
4 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
1 db piskótatorta vagy 6 - 8 db babapiskóta
A tejet melegítsük fel 0,5 dl vízzel , szórjuk bele a kókuszreszeléket
és 1/2 órát hagyjuk állni.
Nyomjuk ki belőle a levet , tegyük egy lábosba a vajjal és a cukorral
és takaréklángon , gyakran kevergetve addig főzzük , amig szirup-
szerű lesz ( egy kávéskanálnyi- hideg vízbe dobva - golyóvá
formálódik és nem olvad el ), majd hűtsük ki.
A tojásfehérjéket verjük fel keményre , keverjük össze a kókusz -
sziruppal és forró víz fölött , állandó keverés közben addig főzzük,
amig besűrűsödik. Tegyük bele a vaníliás cukrot , s ha kihűlt , öntsük
rá az előre fölszeletelt tortára vagy babapiskótákra.
KINA
MANDULÁS APRÓSÜTEMÉNY:
Hozzávalók: 25 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csipetnyi só
2 kávéskanál sütőpor
15 dkg vaj
1 tojás
5 dkg hámozott mandula
1 tojássárgája
A lisztet , sót , cukrot , sütőport összekeverjük. A vajat az egész
tojással habosra verjük , hozzáöntünk 2 evőkanál vizet , majd a
lisztkeverékkel jól összegyúrjuk , míg az edény falától el válik.
Ezután 1 órát pihentetjük.
A tésztából 3 cm - es golyókat formálunk , lelapítjuk ( 1/2 cm vékonyra)
és mindegyikre egy mandulát teszünk. A süteményeket kb. 1 cm-re
egymástól egy kivajazott tepsibe tesszük. Egy tojássárgáját jól
összekeverünk 1 evőkanál vízzel , s ezzel megkenjük a süteményeket.
Előmelegített sütőben kb. 25 - 30 percig sütjük.
IZRAEL
MÉZES SÜTEMÉNY:
Hozzávalók: 25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
3 evőkanál vaj
5 dkg kristálycukor
25 dkg méz
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1.5 dl almapüré
10 dkg apróra vágott dió
Eg kb. 30 x25 cm- es lapos tepsit kivajazunk.
Összekeverjük a lisztet , sütőport , sót.
A vajat , mézet , cukrot kanállal jól kikeverjük , beleöntjük a villával
fölvert tojásokat és összekeverjük a liszttel.
Végül beletesszük a citromhéjat és középmeleg sütőben kb. 50-60
percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.
SZÍRIA
ÜNNEPI TORTA:
Hozzávalók: 6 kocka étcsokoládé
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg liszt
4 tojás
1 csipet só
3-4 evőkanál konyak
Kevés forró vízben olvasszuk fel a csokoládét és kevergessük , míg
teljesen elolvad és krémszerű lesz. Keverjük habosra a vajat a
cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját , a
csipet sót és keverjük , míg világossárga lesz. Ezután keverjük hozzá
a krémszerű csokoládét nagyon lassan , meg ne csomósodjon.
Óvatosan keverjük bele a lisztet , konyakot , végül pedig a tojások
kemény habját. Kivajazott formába öntve 50-60 percig sütjük. Mikor
kihűlt , kettévágjuk és megtöltjük krémmel.
Jó étvágyat!