Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról

A világkonyha egyik jellegzetessége: ugyanazt- másképp.50 ország egyszerü de finom receptjei


LIBANON


ALMADESSZERT:


Hozzávalók:  1 kg alma

                      6 evőkanál vaj

                      10 dkg cukor

                      1 kávéskanál őrölt fahéj

                      1 csipet őrölt gyömbér  ( el is maradhat )

Az almákat meghámozzuk , négyfelé vágjuk, csutkájukat kivesszük,

s egy nagy lábosban , az olvasztott vajban megpároljuk. Mikor már

minden oldaluk megpirult, tálra rakjuk. A cukrot, fahéjat, gyömbért

összekeverve a tetejükre szorjuk.


EGYESÜLT ÁLLAMOK


" BARNÁCSKA "   CSOKOLÁDÉS SZELET:


Hozzávalók:  5 dkg főzőcsokoládé

                     5 dkg vaj  vagy margarin

                     20 dkg kristálycukor

                     2 egész tojás

                     5 dkg liszt

                     5 dkg apróra vágott dió

                     1 csomag vaniliás cukor

A csokoládét és a vajat felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük

a cukrot , a tojásokat , a lisztet, diót , vaniliás cukrot .

Jól kivajazott, kilisztezett kisebb ( 22x 22 ) cm- es tepsibe öntjük

és lassú tűznél 20-30 percig sütjük. Akkor jó , ha a teteje megsült,

de a belseje kissé sületlen , krémes marad.

Ha kihűlt , szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk.


TÖRÖKORSZÁG


EZEREGYÉJSZAKA - DESSZERT:


Hozzávalók:  5 dkg vaj

                     3 tojás

                     mokkáskanálnyi sütőpor

                     mokkáskanálnyi őrölt fahéj

                     1 pohár joghurt

                     5 dkg őrölt mandula

                     10 dkg cukor

                     1 vaniliás cukor

                     mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió

                     1 evőkanál kakaó

                     1 kávéskanál citromlé

                     12 dkg liszt

Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá

az egész tojásokat és verjük további 3 - 4 percig. Keverjük össze a

lisztet , sütőport , fahéjat , szerecsendiót és kakaót.

Verjük fel habverővel a joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet.

Lassan adjuk a vajas, tojásos keverékhez a lisztes és a joghurtos

keveréket úgy, hogy egy kicsit az egyikből , kicsit a másikból öntünk

hozzá , vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük hozzá

a mandulát.

Öntsük jól kivajazott tortaformába és közepes sütőben süssük

40 - 50 percig. Mikor kihűlt , vágjuk ketté és töltsük meg krémmel.


KOREA


GESZTENYÉS DESSZERT:


Hozzávalók:  ( 24 darabhoz )

                     50 dkg gesztenyemassza

                     1/2 kávéskanál őrölt bors

                     1 kávéskanál őrölt fahéj

                     méz  ( el is maradhat )

                     24 db hámozott mandula apróra vágva

A gesztenyemasszához hozzákeverjük a gyömbért és a fahéjat.

A mandulatörmelékeket egy dl - nyi mézzel összekeverjük és

a gesztenyemasszából gombócokat formálunk. Mindegyik közepébe

teszünk egy kanálnyi mézes mandulát  (lehet méz nélküli mandulával is).


JAPÁN


JAPÁN TORTA:


Hozzávalók:   5 tojás

                      8 dkg cukor

                      10 dkg liszt

                      4 evőkanálnyi méz

                      1 kávéskanál sütőpor

                      2 evőkanál kristálycukor

Melegítsük elő a sütőt  ( közepesre , ne túl forróra ), vajjal, margarinnal

vagy olajjal kenjünk meg vékonyan egy 20x20 cm-es, vagy ehhez

hasonló méretű tepsit és gyengén lisztezzük ki.

Habverővel vagy elektromos mixerrel jól verjük fel a tojásokat ,

majd adjuk hozzá a cukrot, a mézet és verjük tovább , míg

megsűrűsödik  ( kb 10 perc ).

Öntsük hozzá a sütőporral elkevert lisztet , keverjük még egy keveset

és végül öntsük a tepsibe. Süssük kb. 40 percig , amikor a beleszúrt

kést tisztán tudjuk kihúzni , a belseje is megsült.

Hűtsük ki , vágjuk fel és szorjuk meg a tetejét kristálycukorral.


MEXIKÓ


KARAMELLPUDING:


Hozzávalók:  7 dl forró tej

                     10 dkg cukor

                     6 tojás sárgája

                     5 dkg liszt

                     1 csipet só

                     1 csomag vaniliás cukor

                     A karamellmártáshoz :   10 dkg kristálycukor

                                                            1/2 dl feketekávé

A cukrot felolvasztjuk , ráöntjük a forró tejet , levesszük a tűzről és

addig keverjük , míg a cukor elolvad. A tojássárgákat jól kikeverjük,

belekeverjük a lisztet , lassan ráöntjük a forró cukort és a sót.

Kivajazott pudingformába öntjük és a formát vizes lábosba állítjuk 

( kb. 3 ujjnyi magasan álljon benne a víz ). Forró sütőben 20 - 25

percig sütjük.

( Ha a kést beleszúrjuk és tisztán jön ki, kész a puding).

A pudingot kiborítjuk , hűtőszekrényben jól kihűtjük.

Karamellmártással tálaljuk.

Karamellmártás:  a cukrot megpirítjuk , s mikor már szép barna , 

lassan  , állandóan keverve , hozzáöntünk 2 dl forró vizet és

1/2 dl kávét.

Kihűtve öntjük a pudingra.


PANAMA


KÓKUSZOS KRÉM:


Hozzávalók:  1.5 dl tej

                     10 dkg reszelt kókusz

                     1 kávéskanál vaj

                     20 dkg cukor

                     4 tojásfehérje

                     1 csomag vaníliás cukor

                     1 db piskótatorta vagy 6 - 8 db babapiskóta

A tejet melegítsük fel 0,5 dl vízzel , szórjuk bele a kókuszreszeléket

és 1/2 órát hagyjuk állni.

Nyomjuk ki belőle a levet , tegyük egy lábosba a vajjal és a cukorral

és takaréklángon , gyakran kevergetve addig főzzük , amig szirup-

szerű lesz ( egy kávéskanálnyi- hideg vízbe dobva - golyóvá

formálódik és nem olvad el ),  majd hűtsük ki.

A tojásfehérjéket verjük fel keményre , keverjük össze a kókusz -

sziruppal és forró víz fölött , állandó keverés közben addig főzzük,

amig besűrűsödik. Tegyük bele a vaníliás cukrot , s ha kihűlt , öntsük

rá az előre fölszeletelt tortára vagy babapiskótákra.


KINA


MANDULÁS APRÓSÜTEMÉNY:


Hozzávalók:  25 dkg liszt

                     10 dkg cukor

                     1 csipetnyi só

                     2 kávéskanál sütőpor

                     15 dkg vaj

                     1 tojás

                     5 dkg hámozott mandula

                     1 tojássárgája


A lisztet , sót , cukrot , sütőport összekeverjük. A vajat az egész

tojással habosra verjük , hozzáöntünk 2 evőkanál vizet , majd a

lisztkeverékkel jól összegyúrjuk , míg az edény falától el válik.

Ezután 1 órát pihentetjük.

A tésztából 3 cm - es golyókat formálunk , lelapítjuk ( 1/2 cm vékonyra)

és mindegyikre egy mandulát teszünk. A süteményeket kb. 1 cm-re

egymástól egy kivajazott tepsibe tesszük. Egy tojássárgáját jól

összekeverünk 1 evőkanál vízzel , s ezzel megkenjük a süteményeket.

Előmelegített sütőben kb. 25 - 30 percig sütjük.


IZRAEL


MÉZES SÜTEMÉNY:


Hozzávalók:  25 dkg liszt

                     1/2 csomag sütőpor

                     1 csipet só

                     3 evőkanál vaj

                     5 dkg kristálycukor

                     25 dkg méz

                     3 tojás

                     1 citrom reszelt héja

                     1.5 dl almapüré

                     10 dkg apróra vágott dió

Eg kb. 30 x25 cm- es lapos tepsit kivajazunk.

Összekeverjük a lisztet , sütőport , sót.

A vajat , mézet , cukrot kanállal jól kikeverjük , beleöntjük  a villával

fölvert tojásokat és összekeverjük a liszttel.

Végül beletesszük a citromhéjat és középmeleg sütőben kb. 50-60

percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.


SZÍRIA


ÜNNEPI TORTA:


Hozzávalók:  6 kocka étcsokoládé

                     5 dkg vaj

                     5 dkg cukor

                     1 csomag vaníliás cukor

                     1 kávéskanál sütőpor

                     20 dkg liszt

                     4 tojás

                     1 csipet só

                     3-4 evőkanál konyak

Kevés forró vízben olvasszuk fel a csokoládét és kevergessük , míg

teljesen elolvad és krémszerű lesz. Keverjük habosra a vajat a

cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját , a

csipet sót és keverjük , míg világossárga lesz. Ezután keverjük hozzá

a krémszerű csokoládét nagyon lassan , meg ne csomósodjon.

Óvatosan keverjük bele a lisztet , konyakot , végül pedig a tojások

kemény habját. Kivajazott formába öntve 50-60 percig sütjük. Mikor

kihűlt , kettévágjuk és megtöltjük krémmel.



                                  Jó étvágyat!



Numero7.com Hirdetés









Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 1
Heti: 13
Havi: 60
Össz.: 16 439

Látogatottság növelés
Oldal: ÉDESSÉGEK
Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról - © 2008 - 2024 - megeszlek.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »