Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról

A világkonyha egyik jellegzetessége: ugyanazt- másképp.50 ország egyszerü de finom receptjei



ARGENTINA


ALMALEVES:


Hozzávalók:  50 dkg alma  ( hámozva, nyolcadokra vágva )

                     1 / 2  citrom héja

                     10 dkg cukor

                     5 dkg mazsola

                     1 tojás sárgája

Az almákra öntsünk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, tegyük bele

a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán

és adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki

jó habosra. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.


SZAUD- ARÁBIA


ARAB BÁRÁNYLEVES:


Hozzávalók:   2 evőkanál olaj

                      3 nagy fej vöröshagyma szeletelve

                      50-60 dkg báránycomb

                      2 db paradicsom  darabokra vágva

                      2 kávéskanál só

                      1/2 kávéskanál törött bors

                      5 dkg levestészta

A forró olajban süssük meg a hagymát, adjuk hozzá a húst, a

paradicsomot, a sót és a borsot , öntsünk rá 2L  vizet, fedjük be és

főzzük 1-1 1/2 órát, míg a hús megpuhul. Ha a hús megfőtt, szedjük le a

csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával

együtt. Kb 15 perc múlva -  ha a tészta megfőtt - tálalhatjuk.


IRÁN


HAGYMAKRÉMLEVES:


Hozzávalók:  1,5 kg  vöröshagyma szeletelve

                     1 l erőleves,

                     1 babérlevél

                     1 dl tejszin

                     só, fehérbors

                     3 evőkanál olaj

                     2 szegfűbors

                     5 dkg list

                     1 evőkanál apróra vágott kapor

Pároljuk meg az olajban a hagymát, lassú tűzön kb 15 percig.

Vigyázzunk: puha és üveges legyen, de ne égjen meg. Mikor

az erőleves forr, tegyük bele a hagymát, sót fűszereket és

főzzük 1.5 óráig. Ezután szitán törjük át a hagymát, keverjük

hozzá a lisztet kevés vizzel.

Öntsük össze a levessel és főzzük, amig megsűrűsödik.

Tálalás előtt öntsük hozzá a tejszínt , de ezzel már ne forraljuk,

csak melegítsük.


kanada


halleves:


Hozzávalók:  40-50 dkg tonhal

                      4-5 db burgonya   hámozva, kockára vágva

                      3 dkg  zsiradék

                      2 evőkanál liszt

                      1  csipet só,  1  csipet bors

                      1/2 l tej

                      1 kis fej hagyma  apróra vágva

                      2 evőkanál apróra vágott snidling

A halat sós vízben puhára főzzük kb 5-10 perc ,  majd a vízet leöntjük.

Ugyancsak sós vízben megfőzzük a burgonyát majd leszűrjük.

Egy lábosban  felolvasztjuk a zsiradékot, beletesszük  lisztet, sót és

borsot

s ezután szép lassan - állandóan keverve - ráöntjük a tejet.

Beletesszük a megfőtt halat és burgonyát, a hagymát és a snidlinget.

Forrásban levő víz felett 20-30 percig melegítjük. Azonnal , forrón

tálaljuk.


INDIA


HINDU LENCSELEVES:


Hozzávalók:  3 nagyon vastag szelet birkahús csonttal együtt

                     3 fej közepes nagyságú vöröshagyma  apróra vágva

                     40 dkg lencse vagy sárgaborsó ( előzőleg beáztatva)

                     4 nagy érett paradicsom meghámozva, szeletelve

                     1 kis rúd fahéj, 4-5 szem szegfűbors 5-6 szem feketebors

                     1/4 citrom héjastul

                     2 közepes padlizsán

                     kevés vaj vagy margarin,  só

A húst vágjuk apróra és a hozzávalókat - vaj, padlizsán és a citrom

kivételével -  2-3 liter hideg vízbe tegyük fel főni. Mikor felforrt, 

fedjük be és  főzzük, míg a lencse és a hús megfő.

Tálalás előtt vajban pároljuk meg a meghámozott kerek padlizsán-

szeleteket és tegyük a levestál tetejére a citrommal együtt.

     ( Tradicionális hindu, mohamedán étel )


MEXIKÓ


HÚSOS BABGULYÁS:


Hozzávalók:  2 evőkanál olaj

                     2 fej vöröshagyma  vékonyan fölszeletelve

                     1 db zöldpaprika     apró kockára vágva

                     4 db paradicsom     hámozva, szeletelve

                     40 dkg darált marhahús

                     1-2 kávéskanál cukor

                     1 gerezd fokhagyma  apróra törve

                     1/2 l főtt szárazbab

A forró olajban pároljuk meg a hagymát és a zöldpaprikát együtt.

Ha már pirulni kezd, tegyük hozzá a darált húst és fedő nélkül főzzük

addig, amig teljesen megbarnul. Ekkor öntsünk rá 1,5 dl forró vizet,

tegyük hozzá a pirospaprikát, paradicsomot, 2 evőkanál hideg

vizet, sót cukrot, fokhagymát. Befedve, takaréklángon pároljuk

1 órán át, majd fedő nélkül 30 percig. (  Ha túl sűrű lenne, egy kevés

forró vizet önthetünk alá. ) Végül tegyük hozzá a főtt babot és 

melegítsük föl.

Tálalhatjuk zöld salátával, de a mexikóiak spagettivel is körítik.


SZÍRIA


JOGHURTLEVES:


Hozávalók:  1 l erőleves

                    5 dkg liszt

                    1 kávéskanál apróra vágott fodormenta

                    só,  bors ,

                    5 dkg vaj,

                    1 pohár joghurt

                    1 kávéskanál pirospaprika 

habverővel verjük habosra a joghurtot,  keverjük hozzá a hideg

erőlevest. A vajból és lisztből készítsünk világos rántást, öntsük

hozzá a levest és főzzük 6-7 percig, sózzuk, borsozzuk.

A paprikát a legvégén tegyük hozzá.


SZOVJETUNIÓ


KAUKÁZUSI BORLEVES MAZSOLÁVAL:


Hozzávalók:  5 dl fehérbor

                     1/2 citrom héja

                     szegfűszeg, egész fahéj

                     10 dkg cukor

                     csipetnyi só

                     1 dl tejszín

                     5 tojássárgája

                     1/4 dl konyak

                     5dkg mazsola

A fehér borból kevés vízzel higítva forralt bort készítünk a citrom

héjával, szegfűszeggel, egész fahéjjal, cukorral, sóval ízesítve.

A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük és lassn a leszűrt, már nem

forró borhoz öntjük állandó keverés mellett. Így krémszerű lesz.

Meleg vízfürdőbe állítva tároljuk.

Csészében tálaljuk, betétnek konyakban áztatott mazsolát teszünk

bele.


KINA


MANDARINLEVES:


Hozzávalók:  25 dkg nagyon sovány sertéshús vékonyan  

                          (metéltszerüen) szeletelve

                     1 evőkanál olaj

                     15 dkg vékonyan szeletelt gomba ( lehet konzerv is)

                     2-3 sárgarépa vékonyra szeletelve

                     1 csomag tisztíttt zeller zöldje vékonyra szeletelve

                     1.5 l csirke erőleves     ( kocka vagy zacskóleves is lehet)

                     10 dkg parajlevél apróra vágva

                     1 egész tojás felverve

                     2 evőkanál liszt

                     0.5 l víz, só

Olajban pároljuk meg a sertéshúst ( 5-6 percig ), majd adjuk hozzá

a gombát, sárgarépát, zeller zöldjét és további 5-6 percig pároljuk.

Öntsük hozzá a levest a parajlevelet és forraljuk fel. Mikor felforrt,

állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojást. Végül a vízben feloldott

lisztet keverjük hozzá és folytonos keverés közben várjuk meg,

míg kissé megsűrűsödik.

Legvégén ízlés szerint sózzuk.


HAWAII ÉS A CSENDES- ÓCEÁNI SZIGETVILÁG


TENGERI HALLEVES:


Hozzávalók:  40 dkg tengeri hal ( legjobb a tonhal, makréla )

                     50 dkg apróra vágott szalonna

                     2 fej hagyma apróra vágva

                     4 db burgonya hámozva, apró kockára vágva

                     4 dl forró víz

                     1 dl tejszín

                     2 dl tej

                     1,5 kávéskanál só

                     1 csipet törött fehérbors, 1 csipet őrölt gyömbér

Apró kockákra vágjuk fel a nyers halat ( amennyiben nagyobb

szálkákat találunk benne, filézzük ki ).

Süssük ki a szalonnadarabokat:,- miután kisült , a darabokat vegyük

ki a zsírból és takaréklángon tegyük a forró zsírba a haldarabokat

és a hagymát. Mintegy 5 percig fedő alatt pároljuk. Adjuk hozzá a 

burgonyadarabokat, öntsük rá a forró vizet és befedve

takaréklángon főzzük tovább mintegy 30 percig. 

Végül a lángról levéve keverjük hozzá a tejet, tejszínt, fűszereket,

és újból felmelegítve ( lehetőleg forraljuk ) tálaljuk.



                            Jó  étvágyat



pop2x.gif










Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 1
Heti: 9
Havi: 56
Össz.: 16 435

Látogatottság növelés
Oldal: LEVESEK
Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról - © 2008 - 2024 - megeszlek.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »