ARGENTINA
ALMALEVES:
Hozzávalók: 50 dkg alma ( hámozva, nyolcadokra vágva )
1 / 2 citrom héja
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 tojás sárgája
Az almákra öntsünk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, tegyük bele
a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán
és adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki
jó habosra. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.
SZAUD- ARÁBIA
ARAB BÁRÁNYLEVES:
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj
3 nagy fej vöröshagyma szeletelve
50-60 dkg báránycomb
2 db paradicsom darabokra vágva
2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál törött bors
5 dkg levestészta
A forró olajban süssük meg a hagymát, adjuk hozzá a húst, a
paradicsomot, a sót és a borsot , öntsünk rá 2L vizet, fedjük be és
főzzük 1-1 1/2 órát, míg a hús megpuhul. Ha a hús megfőtt, szedjük le a
csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával
együtt. Kb 15 perc múlva - ha a tészta megfőtt - tálalhatjuk.
IRÁN
HAGYMAKRÉMLEVES:
Hozzávalók: 1,5 kg vöröshagyma szeletelve
1 l erőleves,
1 babérlevél
1 dl tejszin
só, fehérbors
3 evőkanál olaj
2 szegfűbors
5 dkg list
1 evőkanál apróra vágott kapor
Pároljuk meg az olajban a hagymát, lassú tűzön kb 15 percig.
Vigyázzunk: puha és üveges legyen, de ne égjen meg. Mikor
az erőleves forr, tegyük bele a hagymát, sót fűszereket és
főzzük 1.5 óráig. Ezután szitán törjük át a hagymát, keverjük
hozzá a lisztet kevés vizzel.
Öntsük össze a levessel és főzzük, amig megsűrűsödik.
Tálalás előtt öntsük hozzá a tejszínt , de ezzel már ne forraljuk,
csak melegítsük.
kanada
halleves:
Hozzávalók: 40-50 dkg tonhal
4-5 db burgonya hámozva, kockára vágva
3 dkg zsiradék
2 evőkanál liszt
1 csipet só, 1 csipet bors
1/2 l tej
1 kis fej hagyma apróra vágva
2 evőkanál apróra vágott snidling
A halat sós vízben puhára főzzük kb 5-10 perc , majd a vízet leöntjük.
Ugyancsak sós vízben megfőzzük a burgonyát majd leszűrjük.
Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, beletesszük lisztet, sót és
borsot
s ezután szép lassan - állandóan keverve - ráöntjük a tejet.
Beletesszük a megfőtt halat és burgonyát, a hagymát és a snidlinget.
Forrásban levő víz felett 20-30 percig melegítjük. Azonnal , forrón
tálaljuk.
INDIA
HINDU LENCSELEVES:
Hozzávalók: 3 nagyon vastag szelet birkahús csonttal együtt
3 fej közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva
40 dkg lencse vagy sárgaborsó ( előzőleg beáztatva)
4 nagy érett paradicsom meghámozva, szeletelve
1 kis rúd fahéj, 4-5 szem szegfűbors 5-6 szem feketebors
1/4 citrom héjastul
2 közepes padlizsán
kevés vaj vagy margarin, só
A húst vágjuk apróra és a hozzávalókat - vaj, padlizsán és a citrom
kivételével - 2-3 liter hideg vízbe tegyük fel főni. Mikor felforrt,
fedjük be és főzzük, míg a lencse és a hús megfő.
Tálalás előtt vajban pároljuk meg a meghámozott kerek padlizsán-
szeleteket és tegyük a levestál tetejére a citrommal együtt.
( Tradicionális hindu, mohamedán étel )
MEXIKÓ
HÚSOS BABGULYÁS:
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma vékonyan fölszeletelve
1 db zöldpaprika apró kockára vágva
4 db paradicsom hámozva, szeletelve
40 dkg darált marhahús
1-2 kávéskanál cukor
1 gerezd fokhagyma apróra törve
1/2 l főtt szárazbab
A forró olajban pároljuk meg a hagymát és a zöldpaprikát együtt.
Ha már pirulni kezd, tegyük hozzá a darált húst és fedő nélkül főzzük
addig, amig teljesen megbarnul. Ekkor öntsünk rá 1,5 dl forró vizet,
tegyük hozzá a pirospaprikát, paradicsomot, 2 evőkanál hideg
vizet, sót cukrot, fokhagymát. Befedve, takaréklángon pároljuk
1 órán át, majd fedő nélkül 30 percig. ( Ha túl sűrű lenne, egy kevés
forró vizet önthetünk alá. ) Végül tegyük hozzá a főtt babot és
melegítsük föl.
Tálalhatjuk zöld salátával, de a mexikóiak spagettivel is körítik.
SZÍRIA
JOGHURTLEVES:
Hozávalók: 1 l erőleves
5 dkg liszt
1 kávéskanál apróra vágott fodormenta
só, bors ,
5 dkg vaj,
1 pohár joghurt
1 kávéskanál pirospaprika
habverővel verjük habosra a joghurtot, keverjük hozzá a hideg
erőlevest. A vajból és lisztből készítsünk világos rántást, öntsük
hozzá a levest és főzzük 6-7 percig, sózzuk, borsozzuk.
A paprikát a legvégén tegyük hozzá.
SZOVJETUNIÓ
KAUKÁZUSI BORLEVES MAZSOLÁVAL:
Hozzávalók: 5 dl fehérbor
1/2 citrom héja
szegfűszeg, egész fahéj
10 dkg cukor
csipetnyi só
1 dl tejszín
5 tojássárgája
1/4 dl konyak
5dkg mazsola
A fehér borból kevés vízzel higítva forralt bort készítünk a citrom
héjával, szegfűszeggel, egész fahéjjal, cukorral, sóval ízesítve.
A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük és lassn a leszűrt, már nem
forró borhoz öntjük állandó keverés mellett. Így krémszerű lesz.
Meleg vízfürdőbe állítva tároljuk.
Csészében tálaljuk, betétnek konyakban áztatott mazsolát teszünk
bele.
KINA
MANDARINLEVES:
Hozzávalók: 25 dkg nagyon sovány sertéshús vékonyan
(metéltszerüen) szeletelve
1 evőkanál olaj
15 dkg vékonyan szeletelt gomba ( lehet konzerv is)
2-3 sárgarépa vékonyra szeletelve
1 csomag tisztíttt zeller zöldje vékonyra szeletelve
1.5 l csirke erőleves ( kocka vagy zacskóleves is lehet)
10 dkg parajlevél apróra vágva
1 egész tojás felverve
2 evőkanál liszt
0.5 l víz, só
Olajban pároljuk meg a sertéshúst ( 5-6 percig ), majd adjuk hozzá
a gombát, sárgarépát, zeller zöldjét és további 5-6 percig pároljuk.
Öntsük hozzá a levest a parajlevelet és forraljuk fel. Mikor felforrt,
állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojást. Végül a vízben feloldott
lisztet keverjük hozzá és folytonos keverés közben várjuk meg,
míg kissé megsűrűsödik.
Legvégén ízlés szerint sózzuk.
HAWAII ÉS A CSENDES- ÓCEÁNI SZIGETVILÁG
TENGERI HALLEVES:
Hozzávalók: 40 dkg tengeri hal ( legjobb a tonhal, makréla )
50 dkg apróra vágott szalonna
2 fej hagyma apróra vágva
4 db burgonya hámozva, apró kockára vágva
4 dl forró víz
1 dl tejszín
2 dl tej
1,5 kávéskanál só
1 csipet törött fehérbors, 1 csipet őrölt gyömbér
Apró kockákra vágjuk fel a nyers halat ( amennyiben nagyobb
szálkákat találunk benne, filézzük ki ).
Süssük ki a szalonnadarabokat:,- miután kisült , a darabokat vegyük
ki a zsírból és takaréklángon tegyük a forró zsírba a haldarabokat
és a hagymát. Mintegy 5 percig fedő alatt pároljuk. Adjuk hozzá a
burgonyadarabokat, öntsük rá a forró vizet és befedve
takaréklángon főzzük tovább mintegy 30 percig.
Végül a lángról levéve keverjük hozzá a tejet, tejszínt, fűszereket,
és újból felmelegítve ( lehetőleg forraljuk ) tálaljuk.
Jó étvágyat