Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról

A világkonyha egyik jellegzetessége: ugyanazt- másképp.50 ország egyszerü de finom receptjei


EGYESÜLT ÁLLAMOK


AMERIKAI VAGDALTHÚS - HAMBURGER:


Hozzávalók:  bármilyen fajta marhahús

                     só, bors, ketchup ízlés szerint

Nagyon lényeges, hogy se túl sovány, se túl kövér ne legyen a hús.

Ha túl sovány, nagyon száraz, a kövér viszont zsíros. A húst ne

fűszerezzük semmivel, fogyasztáskor ki-ki ízlése szerint sózza, borsozza

stb.

A hamburgert pirított kenyéren vagy enyhén pirított zsemlében

szolgáljuk fel, salátalevéllel díszítve.

A darált marhahúst 6-8 cm átmérőjű, 1-1.5 cmm vastagságú kör alakú

pogácsává formáljuk. Zsír nélkül sütjük teflon - vagy ha nincs aluminium-

edényben, amelyet előtte vékonyan megsózunk, s így a hús nem ragad

oda. Mielőtt a húst az edénybe tennénk, a sóréteget jól melegítsük fel, s

ezután fedő nélkül 5-5 percig süssük a hús mindkét oldalát.

Miután elkészült, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, ketchupot

öntünk rá, esetleg vékonyra vágott hagymaszeletekkel rakjuk meg.


ARGENTÍNA


CITROMOS CSIRKE:


Hozzávalók:  1 kg - os csirke darabokra vágva

                     8 dkg vaj

                     6 evőkanál citromlé

                     10 dkg zeller  apró kockákra vágva

                     3 evőkanál liszt

                     3-4 dl tej

                     1 csipet só, bors

                     1 evőkanál cukor

                     2 kávéskanál mustár

                     1/2 kávéskanál ecet

A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük vele

az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Középmeleg sütőben 1 órán át

sütjük , amig a hús megpuhul.

A  zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben, a csirke mellett

főzzük a sütőben kb 30 percig. Közben a maradék vajból és a lisztből

világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej kétharmadát és

takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz és sűrűsödni kezd.

Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék

tejet. Lassan beleöntjük az ecetet és addig keverjük, míg sűrű lesz.

Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült levet.

Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük.


HAWAII ÉS A CSENDES- ÓCEÁNI SZIGETVILÁG


FÜSTÖLT LAZACKRÉM:


Hozzávalók:  1/2 kg füstölt lazac

                     6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom

                     10-12 db apróra vágott zöldhagyma

                     1/2 l dl jéghideg víz

A lazacszeleteket 3 órán át áztassuk hideg vízben úgy, hogy kétszer

cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet és a halszeleteket egész

apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük

simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltos

pohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy

kifliszeleteket.


INDIA


INDIAI LÁNGOS:


Hozzávalók:  50 dkg liszt

                     1/2 csomag sütőpor

                     1 kávéskanál só , olaj

jól keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és 2 evőkanál olajat.

Öntsünk bele 2.5 dl vizet és gyúrjuk össze. Formáljunk belőle 4-5 cm-es

labdacsokat. Kilisztezett deszkán lapítsuk a golyókat 1/2  cm vékony

kerek lepényekké.

Többször lisztezzük meg a deszkát, nehogy odaragadjon.

Egy lábosba kb. 3-4 cm magasan öntsünk olajat és a lángosok

mindkét oldalát süssük meg benne. Forrón tálaljuk.


MALÁJFÖLD


MALÁJ OMLETT:


Hozzávalók:  1 fej vékonyan szeletelt vöröshagyma

                     2 db erős paprika szeletelve

                     1 zöldhagyma zöldje vékonyan szeletelve

                     3 egész tojás 1 evőkanál vizzel felverve

                     só, olaj

A jól összekevert hozzávalókat a forró olajban mindkét oldalán jól

megsütjük.


INDONÉZIA


MARHAHÚSSZELETEK SZEMARANG MÓDRA:


Hozzávalók:  1/2 kg marhafertő vékonyan felszeletelve

                      2 fej vöröshagyma

                      3 gerezd fokhagyma

                      10 szem feketebors őrölve

                      1 késhegynyi őrölt szerecsendió

                      3 evőkanál szójamártás

                      1 db nagyméretű paradicsom hámozva , szeletelve

                      1 evőkanál olaj vagy vaj

A hússzeleteket jó vékonyra verjük ki. 1 fej vöröshagymát reszeljünk

meg és a szétnyomott fokhagymából, borsból, szerecsendióból

keverjünk krémszerű keveréket. Adjuk hozzá a szójamártást. Ebben

pácoljuk a hússzelezeket kb. 1 óráig.

Ezután a forró olajban rövid ideig sütjük a vékonyra szeletelt

vöröshagymát majd hozzátesszük a hússzeleteket a páccal együtt.

Mindkét oldalon pirosra sütjük, kb. 1-2 percig oldalanként. Ezután

rátesszük a paradicsomszeleteket, ráöntünk egy kevés vizet és

fedetlenül főzzük, míg a hús megpuhul és a leve elfő.

Főtt rizst tálalunk mellé.


MEXIKÓ


MEXIKÓI BAB- CHILI:


Hozzávalók:  15 dkg füstölt szalonna apróra vágva

                      1 közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva

                      40 dkg darált marhahús

                      3 kávéskanál csípős paprika

                      1 kávéskanál só

                      1 csipet törött bors

                      15 dkg paradicsompüré

                      1/2 kg tarkabab

                      5 dkg reszelt sajt

A füstölt szalonnát megsütjük, a zsírjában megpároljuk a hagymát

és a darált húst. Amikor a hús már barna, belekeverjük a sót,

paprikát , borsot és a paradicsompürét. Befedjük és takaréklángon

kb. 20 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a babot és 1-3 óráig

főzzük, ameddig megpuhul.

Fedő alatt főzzük, időnként vizet öntünk alá.

Tálalás előtt reszelt sajttal hintjük meg.


BRAZILIA


PACAL MEXIKÓI MÓDRA:


Hozzávalók:  1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva

                      1 fej vöröshagyma szeletelve

                      1 fej vöröshagyma apróra vágva

                      1 evőkanál zsír vagy olaj

                      2 gerezd fokhagyma széttörve

                      2-3 db cseresznyepaprika apróra vágva

                      késhegynyi őrölt köménymag

                      késhegynyi szárított csombor  ( borsikafű )

                      só , bors

                      1 kis konzerv zsenge zöldborsó vagy 2 dl megfőzött

                      friss borsó

A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet

öntünk rá hogy ellepje. Sózzuk és kb. 3 órán át főzzük, míg megpuhul.

Az olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát,

paprikát. mikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt,

a fűszereket, és pároljuk 25-30 pecig.

Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót,

melegítsük fel, és tálalhatjuk.    


KINA


PEKINGI KACSA:


Hozzávalók:  2 - 2 1/2 kg- os  kacsa negyedelve

                      2 fej vöröshagyma apróra vágva

                      2 evőkanál sherry

                      1 evőkanál szójamártás ( ha van )

                      1 kávéskanál őrölt gyömbér

                      1 evőkanál cukor

                      2,5 dl víz

                      2 kávéskanál só

                      50 dkg parajlevél vékonyra szeletelve

                      2 evőkanál liszt

                      mandarinszeletek

                      kókuszreszelék

A kacsát besózzuk, jól zárható lábosba vagy tűzálló tálba helyezzük,

a bőrös felével lefelé.

Rászórjuk a hagymát, ráöntjük a 2.5 dl vizet, a sherryt, szójamártást

cukrot, 1 kávéskanál sót és a gyömbért, majd fedő alatt kb. 1 órán át

takaréklángon főzzük.

Ezután kiemeljük a kacsadarabokat, és a lé tetejéről leszedjük a zsírt

majd a kacsát visszatesszük, mostmár  bőrös felével fölfelé, és még

kb. 30 percig főzzük mig teljesen megpuhul.

Féloldalra húzzuk a kacsadarabokat, mellé tesszük a parajleveleket és

befedjük, kb. 10-15 percig főzzük, amig a paraj megfő.

A lisztet simára keverjük 4 evőkanál vízzel, és lassanként a kacsasült

levébe öntjük, majd 1-2 percig főzzük.

Nagy húsostálra tálaljuk. A tál szélét mandarinszeletekkel  és

kókuszreszelékkel diszítjük.


BRAZILIA


SERTÉSHÚS ERŐSPAPRIKA - MÁRTÁSBAN:


Hozzávalók:  1 kg kockákra vágott sertéscomb

                      2-4 erős cseresznye paprika apróra vágva

                      70 dkg paradicsom hámozva és apróra vágva

                      1 fej reszelt vöröshagyma

                      1 gerezd fokhagyma széttörve

                      só , bors

                      2 evőkanál zsír vagy olaj

A sertéshúskockákat jól zárható lábosban, annyi vízzel, hogy ellepje

főzzük puhára. Kb 1.5 - 2 óra hosszat.

Közben a hozzávalókat elektromos mixerrel összekeverjük. A sűrű

mártást a zsírral vagy az olajjal 5 - 6 percig főzzük.

Mikor a sertéshús megfőtt, leszűrjük, beletesszük a paradicsomos

mártásba  és ha túl sűrű , a húsléből is hozzáöntünk. Ízlés szerint

sózzuk , borsozzuk , és kb 15 percig főzzük takaréklángon fedő

nélkül, hogy a hús jól átvegye a mártás pikáns ízét.


                       Jó étvágyat!















Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 10
Heti: 14
Havi: 61
Össz.: 16 440

Látogatottság növelés
Oldal: FŐÉTELEK
Különleges ízek, receptek a világ minden tájáról - © 2008 - 2024 - megeszlek.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »