EGYESÜLT ÁLLAMOK
AMERIKAI VAGDALTHÚS - HAMBURGER:
Hozzávalók: bármilyen fajta marhahús
só, bors, ketchup ízlés szerint
Nagyon lényeges, hogy se túl sovány, se túl kövér ne legyen a hús.
Ha túl sovány, nagyon száraz, a kövér viszont zsíros. A húst ne
fűszerezzük semmivel, fogyasztáskor ki-ki ízlése szerint sózza, borsozza
stb.
A hamburgert pirított kenyéren vagy enyhén pirított zsemlében
szolgáljuk fel, salátalevéllel díszítve.
A darált marhahúst 6-8 cm átmérőjű, 1-1.5 cmm vastagságú kör alakú
pogácsává formáljuk. Zsír nélkül sütjük teflon - vagy ha nincs aluminium-
edényben, amelyet előtte vékonyan megsózunk, s így a hús nem ragad
oda. Mielőtt a húst az edénybe tennénk, a sóréteget jól melegítsük fel, s
ezután fedő nélkül 5-5 percig süssük a hús mindkét oldalát.
Miután elkészült, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, ketchupot
öntünk rá, esetleg vékonyra vágott hagymaszeletekkel rakjuk meg.
ARGENTÍNA
CITROMOS CSIRKE:
Hozzávalók: 1 kg - os csirke darabokra vágva
8 dkg vaj
6 evőkanál citromlé
10 dkg zeller apró kockákra vágva
3 evőkanál liszt
3-4 dl tej
1 csipet só, bors
1 evőkanál cukor
2 kávéskanál mustár
1/2 kávéskanál ecet
A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük vele
az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Középmeleg sütőben 1 órán át
sütjük , amig a hús megpuhul.
A zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben, a csirke mellett
főzzük a sütőben kb 30 percig. Közben a maradék vajból és a lisztből
világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej kétharmadát és
takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz és sűrűsödni kezd.
Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék
tejet. Lassan beleöntjük az ecetet és addig keverjük, míg sűrű lesz.
Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült levet.
Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük.
HAWAII ÉS A CSENDES- ÓCEÁNI SZIGETVILÁG
FÜSTÖLT LAZACKRÉM:
Hozzávalók: 1/2 kg füstölt lazac
6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom
10-12 db apróra vágott zöldhagyma
1/2 l dl jéghideg víz
A lazacszeleteket 3 órán át áztassuk hideg vízben úgy, hogy kétszer
cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet és a halszeleteket egész
apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük
simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltos
pohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy
kifliszeleteket.
INDIA
INDIAI LÁNGOS:
Hozzávalók: 50 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 kávéskanál só , olaj
jól keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és 2 evőkanál olajat.
Öntsünk bele 2.5 dl vizet és gyúrjuk össze. Formáljunk belőle 4-5 cm-es
labdacsokat. Kilisztezett deszkán lapítsuk a golyókat 1/2 cm vékony
kerek lepényekké.
Többször lisztezzük meg a deszkát, nehogy odaragadjon.
Egy lábosba kb. 3-4 cm magasan öntsünk olajat és a lángosok
mindkét oldalát süssük meg benne. Forrón tálaljuk.
MALÁJFÖLD
MALÁJ OMLETT:
Hozzávalók: 1 fej vékonyan szeletelt vöröshagyma
2 db erős paprika szeletelve
1 zöldhagyma zöldje vékonyan szeletelve
3 egész tojás 1 evőkanál vizzel felverve
só, olaj
A jól összekevert hozzávalókat a forró olajban mindkét oldalán jól
megsütjük.
INDONÉZIA
MARHAHÚSSZELETEK SZEMARANG MÓDRA:
Hozzávalók: 1/2 kg marhafertő vékonyan felszeletelve
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 szem feketebors őrölve
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
3 evőkanál szójamártás
1 db nagyméretű paradicsom hámozva , szeletelve
1 evőkanál olaj vagy vaj
A hússzeleteket jó vékonyra verjük ki. 1 fej vöröshagymát reszeljünk
meg és a szétnyomott fokhagymából, borsból, szerecsendióból
keverjünk krémszerű keveréket. Adjuk hozzá a szójamártást. Ebben
pácoljuk a hússzelezeket kb. 1 óráig.
Ezután a forró olajban rövid ideig sütjük a vékonyra szeletelt
vöröshagymát majd hozzátesszük a hússzeleteket a páccal együtt.
Mindkét oldalon pirosra sütjük, kb. 1-2 percig oldalanként. Ezután
rátesszük a paradicsomszeleteket, ráöntünk egy kevés vizet és
fedetlenül főzzük, míg a hús megpuhul és a leve elfő.
Főtt rizst tálalunk mellé.
MEXIKÓ
MEXIKÓI BAB- CHILI:
Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna apróra vágva
1 közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva
40 dkg darált marhahús
3 kávéskanál csípős paprika
1 kávéskanál só
1 csipet törött bors
15 dkg paradicsompüré
1/2 kg tarkabab
5 dkg reszelt sajt
A füstölt szalonnát megsütjük, a zsírjában megpároljuk a hagymát
és a darált húst. Amikor a hús már barna, belekeverjük a sót,
paprikát , borsot és a paradicsompürét. Befedjük és takaréklángon
kb. 20 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a babot és 1-3 óráig
főzzük, ameddig megpuhul.
Fedő alatt főzzük, időnként vizet öntünk alá.
Tálalás előtt reszelt sajttal hintjük meg.
BRAZILIA
PACAL MEXIKÓI MÓDRA:
Hozzávalók: 1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva
1 fej vöröshagyma szeletelve
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 evőkanál zsír vagy olaj
2 gerezd fokhagyma széttörve
2-3 db cseresznyepaprika apróra vágva
késhegynyi őrölt köménymag
késhegynyi szárított csombor ( borsikafű )
só , bors
1 kis konzerv zsenge zöldborsó vagy 2 dl megfőzött
friss borsó
A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet
öntünk rá hogy ellepje. Sózzuk és kb. 3 órán át főzzük, míg megpuhul.
Az olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát,
paprikát. mikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt,
a fűszereket, és pároljuk 25-30 pecig.
Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót,
melegítsük fel, és tálalhatjuk.
KINA
PEKINGI KACSA:
Hozzávalók: 2 - 2 1/2 kg- os kacsa negyedelve
2 fej vöröshagyma apróra vágva
2 evőkanál sherry
1 evőkanál szójamártás ( ha van )
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál cukor
2,5 dl víz
2 kávéskanál só
50 dkg parajlevél vékonyra szeletelve
2 evőkanál liszt
mandarinszeletek
kókuszreszelék
A kacsát besózzuk, jól zárható lábosba vagy tűzálló tálba helyezzük,
a bőrös felével lefelé.
Rászórjuk a hagymát, ráöntjük a 2.5 dl vizet, a sherryt, szójamártást
cukrot, 1 kávéskanál sót és a gyömbért, majd fedő alatt kb. 1 órán át
takaréklángon főzzük.
Ezután kiemeljük a kacsadarabokat, és a lé tetejéről leszedjük a zsírt
majd a kacsát visszatesszük, mostmár bőrös felével fölfelé, és még
kb. 30 percig főzzük mig teljesen megpuhul.
Féloldalra húzzuk a kacsadarabokat, mellé tesszük a parajleveleket és
befedjük, kb. 10-15 percig főzzük, amig a paraj megfő.
A lisztet simára keverjük 4 evőkanál vízzel, és lassanként a kacsasült
levébe öntjük, majd 1-2 percig főzzük.
Nagy húsostálra tálaljuk. A tál szélét mandarinszeletekkel és
kókuszreszelékkel diszítjük.
BRAZILIA
SERTÉSHÚS ERŐSPAPRIKA - MÁRTÁSBAN:
Hozzávalók: 1 kg kockákra vágott sertéscomb
2-4 erős cseresznye paprika apróra vágva
70 dkg paradicsom hámozva és apróra vágva
1 fej reszelt vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma széttörve
só , bors
2 evőkanál zsír vagy olaj
A sertéshúskockákat jól zárható lábosban, annyi vízzel, hogy ellepje
főzzük puhára. Kb 1.5 - 2 óra hosszat.
Közben a hozzávalókat elektromos mixerrel összekeverjük. A sűrű
mártást a zsírral vagy az olajjal 5 - 6 percig főzzük.
Mikor a sertéshús megfőtt, leszűrjük, beletesszük a paradicsomos
mártásba és ha túl sűrű , a húsléből is hozzáöntünk. Ízlés szerint
sózzuk , borsozzuk , és kb 15 percig főzzük takaréklángon fedő
nélkül, hogy a hús jól átvegye a mártás pikáns ízét.
Jó étvágyat!